Przepis na Pastę Twarogowo- Dyniową
Jesień to idealny czas na wykorzystanie dyni w kuchni. Kremowa pasta idealnie sprawdzi się na waszych kanapkach, polecamy również serwowanie jej w tortilli jako lunch do pracy, czy szkoły.
Składniki:
- około 100 g puree z dyni (z upieczonej dyni, nie surowej)
- 125 g twarogu tłustego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę i uduszona na oleju
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1-2 łyżeczki oleju z pestek dyni skarby polesia
- sól, pieprz do smaku
- ewentualnie szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
1. Twaróg wraz z puree dyniowym rozgniatamy dokładnie.
2. Dodajemy cebulkę, przyprawy i olej z pestek dyni (przypraw radzę dodać sporo gdyż dynia sama w sobie jest mdła i lekko słodka, a przyprawy sprawią, że farsz z nią nabierze wyrazistości)
3. Całość mieszamy dokładnie, sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczywem chrupkim.
Źródło: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/10/pasta-twarogowo-dyniowa.html
Smacznego!