Surówka energetyczna z konopią

SURÓWKA DO OBIADU

SZYBKA ZDROWA SURÓWKA

 

Nasza surówka to łatwe do przygotowania danie, w którym pomidory, kukurydza, ogórek, czerwona papryka, świeży koperek i zielona cebula tworzą bazę, a kremowy cytrynowy sos i nasiona konopi nasycają surówkę pożywnymi składnikami odżywczymi. Zamiast fasoli (dobrego źródła białka, wymuszającego jednak użycie kuchenki), w surówce wykorzystujemy, bogate w łatwo przyswajalne białko, nasiona konopne - będące również doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, chlorofilu, witaminy E i innych mikroelementów. Konopie są lekkostrawne i świetnie wzbogacają smak każdej surówki lub sałatki. 

 

Składniki

surowka z konopia

  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej kukurydzy (rozmrożona i odsączona w przypadku użycia zamrożonej)
  • 1 duży pomidor, pokrojony
  • 2 zielone cebule, posiekane
  • 1½ szklanki pokrojonego ogórka
  • 1 pieprz czerwony, pokrojony
  • 1 łyżka mielonego świeżego kopru
  • 3 łyżki nasion konopnych India 
  • do dressingu:
  • ½ szklanki miąższu awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka nasion konopnych India
  • ¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli lub do smaku
  • 1 łyżka drożdży

 

Sposób przygotowania

1. Pokrój warzywa i włóż do dużej miski.

2. W blenderze zmiksuj składniki sosu, aż uzyskasz gładką konsystencję.

3. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj. Dodaj nasiona konopi i dokładnie wymieszaj.

4. Dopraw do smaku i posyp nasionami konopi. Surówka jest gotowa do podania!

 

http://ohsheglows.com/2012/07/11/speedy-summer-hemp-power-salad/