Surówka energetyczna z konopią
SURÓWKA DO OBIADU
SZYBKA ZDROWA SURÓWKA
Nasza surówka to łatwe do przygotowania danie, w którym pomidory, kukurydza, ogórek, czerwona papryka, świeży koperek i zielona cebula tworzą bazę, a kremowy cytrynowy sos i nasiona konopi nasycają surówkę pożywnymi składnikami odżywczymi. Zamiast fasoli (dobrego źródła białka, wymuszającego jednak użycie kuchenki), w surówce wykorzystujemy, bogate w łatwo przyswajalne białko, nasiona konopne - będące również doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, chlorofilu, witaminy E i innych mikroelementów. Konopie są lekkostrawne i świetnie wzbogacają smak każdej surówki lub sałatki.
Składniki
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej kukurydzy (rozmrożona i odsączona w przypadku użycia zamrożonej)
- 1 duży pomidor, pokrojony
- 2 zielone cebule, posiekane
- 1½ szklanki pokrojonego ogórka
- 1 pieprz czerwony, pokrojony
- 1 łyżka mielonego świeżego kopru
- 3 łyżki nasion konopnych India do dressingu:
- ½ szklanki miąższu awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka nasion konopnych India
- ¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli lub do smaku
- 1 łyżka drożdży
Sposób przygotowania
1. Pokrój warzywa i włóż do dużej miski.
2. W blenderze zmiksuj składniki sosu, aż uzyskasz gładką konsystencję.
3. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj. Dodaj nasiona konopi i dokładnie wymieszaj.
4. Dopraw do smaku i posyp nasionami konopi. Surówka jest gotowa do podania!
http://ohsheglows.com/2012/07/11/speedy-summer-hemp-power-salad/