Naleśniki z białkiem sezamowym

Przepis na naleśniki z białkiem sezamowym 

Jak zrobić naleśniki? Naleśniki na słodko 

 

Naleśniki z białkiem sezamowych, których nie powstydziłaby się Magda Gessler! 

Czas przygotowania: 4 minuty
Czas smażenia: 20 minut

 

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (u nas pojemność 250 ml),
  • 0,5 szlanki białka sezamowego (u nas pojemność 250 ml),
  • 3 średnie jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody - zwykła lub gazowana,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli według uznania. 

Do usmażenia naleśników użyliśmy szerokiej patelni do naleśników: średnica 24 cm.
Z podanej ilości składników wyszło nam 16 bardzo cienkich naleśników.

 

W tym przepisie użylismy białka sezamowego Skarby Polesia 

 

1. W blenderze lub ręcznie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki tak, żeby pozbyć się grudek.

2.Rozgrej patelnie. 

3. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. 

4. Po około 40 sekundach przewracaj naleśnika na drugą stronę.

 

naleśniki z białkiem sezamowym

 

Pamiętaj! 

1. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika.

2. Podnieś patelnię, kiedy będziesz rozprowadzać ciasto. 

3. Białko sezamowe możesz zastąpić białkiem dyniowym.