Jesienny krem marchewkowy z olejem konopnym
PRZEPIS NA KREM MARCHEWKOWY
SZYBKI OBIAD
Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na szybki i odżywczy obiad na jesienne dni - pyszny krem marchewkowy z olejem konopnym i chrupiącymi, lekko prażonymi nasionkami konopi.
Solidna dawka betakarotenu, zdrowych kwasów tłuszczowych, magnezu i innych minerałów, zawarta w kremie, doda Wam sił, pozytywnej energii i uchroni przed przeziębieniem w okresie jesiennym.
Składniki (porcja dla całej rodziny):
- 6 dużych marchwi
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 4 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- szczypta curry
- szczypta ostrej papryki
- pieprz, sól i cukier do smaku
- grzanki
- świeża bazylia
- 4 duże łyżki oleju z konopi India - kliknij
Przygotowanie
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę drobno siekamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Rozpuszczamy masło w garnku.
- Wrzucamy warzywa i delikatnie podsmażamy przez ok. 5 minut cały czas mieszając.
- Do warzyw dosypujemy curry i ostrą paprykę i smażymy jeszcze chwilę.
- Wlewamy gorący bulion.
- Gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż marchewka będzie miękka.
- Po ugotowaniu wszystko razem miksujemy na krem.
- Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą cukru.
- Rozlewamy krem do miseczek i wrzucamy grzanki.
- Dolewamy łyżkę oleju konopnego.
- Dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
Smacznego!